8 znaků, kterými vám oči prozradí něco o vašem zdraví

08.12.2016 08:32

8 znaků, kterými vám oči prozradí něco o vašem zdraví

 

ocni-diagnostikaLidské tělo je docela úžasná věc. Když něco není úplně v pořádku, najde si způsob, jak vám vyšle signály a nasměruje vás k problému.

Jedním ze způsobů, jak vám dá vaše tělo vědět, že nejste v pořádku, je prostřednictvím vašich očí.

Zda tomu věříte nebo ne, vaše oči mohou fungovat jako okno do vašeho zdraví.

Uvádíme vám 8 onemocnění očí a co vypovídají o vašem celkovém zdraví.

1. Přetrvávající ječné zrno

Ječné zrno dokáže být velmi bolestivé a nepříjemné, ale obvykle zmizí během několika dní.

Pokud máte ječné zrno déle než tři měsíce a dosud jste ho nevyléčili, může to být znakem vzácného druhu rakoviny, která je známá jako karcinom mazových žláz. Totéž platí pro ječné zrno, které se opakovaně vyskytuje na stejném místě.

2. Ztráta chloupků obočí

Ztráta chloupků nastává z různých důvodů. V případě, že dochází ke ztrátě chloupků na vnější části obočí, může jít o vážnější problém.

Mizení chloupků obočí může poukazovat na onemocnění štítné žlázy.

3. Rozmazané vidění

Pokud často sedíte před počítačem, mohou vás začít pálet oči nebo mít rozmazané vidění. Pokud je vaše vidění rozmazané, když se díváte na obrazovku počítače, může to být výsledek syndromu počítačového vidění.

Vaše oči se stávají podrážděnými kvůli nedostatku kontrastu na obrazovce počítače, v kombinaci s další prací zaměřenou na pixely.

4. Slepá skvrna

Malá slepá skvrna uprostřed zorného pole může mít hlubší význam. Pokud zažíváte slepou skvrnu s třpytivými světly nebo vlnovkou, může to být způsobeno v důsledku migrény vaší aury.

Slepé skvrny mohou být doprovázeny bolestí hlavy.

5. Vypouklé oči

Vaše oči vás mohou rozhodně oklamat. Ale pokud cítíte, že jsou vaše oči mírně vypouklé, může to souviset se štítnou žlázou. Nejčastější příčinou vypouklých očí je hyperaktivní štítná žláza, známá jako hypertyreóza.

6. Zežloutnutí očního bělma

Tento stav je známý jako žloutenka. Často se objevuje u novorozenců s nezralou funkcí jater, ale může se objevit i u dospělých. Pokud se žloutenka objeví u dospělého, signalizuje to problémy s játry, žlučníkem nebo žlučovody.

7. Rozmazané vidění u pacientů s cukrovkou

Lidé s diabetem mají zvýšené riziko vzniku několika očních problémů. Nejběžnějším onemocněním je diabetická retinopatie. Tento stav ovlivňuje oběhový systém očí.

Může být příčinou slepoty u dospělých.

8. Dvojité vidění, rozmazané vidění, nebo ztráta zraku

Pokud najednou zažijete dvojité vidění, rozmazané vidění nebo ztrátu zraku, vyhledejte ihned odbornou zdravotní péči. Může jít o všechny varovné signály cévní mozkové příhody.

Závěr

Vaše oči nejsou jen branou do vaší duše, ale jak jste si přečetli, vypovídají hodně i o vašem zdraví.

Doufáme, že jste se dozvěděli mnoho důležitých informací, které vám pomohou předejít vážnějším zdravotním problémům.


Zdroj: 8 Things Your Eyes Are Trying To Tell You About Your Health